מטבח טבעוני
Blog Features Recipe Vegan

מטבח טבעוני – המדריך למתחיל

טבעונות

מטבח טבעוני – המדריך למתחיל

הרבה פעמים אני נתקלת באנשים שמעוניינים לנסות לבשל טבעוני אבל לא יודעים מאיפה להתחיל. מה צריך לקנות ? במה מחליפים כל מרכיב במטבח ואיזה חומרי גלם הם חובה לכל מטבח טבעוני? הדבר היפה הוא שבמהלך השנים נוספו עוד ועוד חומרי גלם וגם יוצא יותר לגלות חדשים שאולי היו כאן כל הזמן, אך לא ידעו עד כמה הם שימושיים וזה מרתק. אני עד היום מוצאת את עצמי מנסה דברים חדשים במטבח, מגלה חומרי גלם או מאכלים שעוד לא הכרתי.
אז איפה מתחילים? יש אנשים שאוהבים להפוך לטבעונים בין לילה, ויש את אלו שיעדיפו בהדרגה. אני אישית מאוד מאמינה בהדרגתיות ובלמידה של המטבח הטבעוני אבל, זה גם קשור לאופי ויש את אלו שיעדיפו לקפוץ ישר למים העמוקים וזה יעבוד להם נפלא.
אז נתחיל בחלבון שהוא בעצם חלק ממרכיב בסיסי בארוחות שלנו בתור טבעונים. איזה מוצרים חלבוניים קיימים במטבח הטבעוני?
קטניות
יש המון סוגים של קטניות בשוק והן מקור מעולה לחלבון ולוויטמינים. ההמלצה תהיה לשלב אותם עם דגנים מלאים כדי לקבל את כל חומצת האמינו שהגוף זקוק לו. חשוב לעקוב אחרי הוראות ובמידת הצורך להשרות את הקטניות. העדיפות תהיה לקנות אותן טריות ולא מקופסת שימורים. אז מה בעצם אפשר לעשות מקטניות?
חביתה: מקמח עדשים/חומוס ניתן להכניס חביתה טבעונית משביעה ומלאה בחלבון.
ממרחים: אפשר להכין ממרח מסוגים שונים של קטניות כמו חומוס או אפונה.
מרקים: אחת מהדרכים הנפלאות לשלב בה קטניות זה מרקים. מרק עדשים הוא סופר פופולרי, אבל אפשר לזרוק הרבה סוגים נוספים של קטניות לתוך כל מרק ירקות.
ניתן גם להכין קציצות, המבורגר, מוקפצים ועוד.
אז איזה קטניות הכי פופולריות אצלי במטבח? אני מאוד אוהבת עדשים, חומוס, שעועית ואפונה.
סויה
סויה היא סוג נוסף של קטניה, אבל היא כל כך פופולרית במטבח הטבעוני שמגיע לה חלקה משל עצמה. הסויה מגיעה בשלל צורות וניתן להכין ממנה המון דברים. בארץ, היא פחות פופולרית לקניה בתור הקטניה עצמה ובד"כ נקנית בתור חומר גלם אחר.
טופו: טופו הוא אחד המאכלים הכי פופולריים בקרב הטבעונות ולא סתם, הוא אומנם נראה רק כקובייה לבנה, אבל ניתן להכין ממנו סוגים רבים של מאכלים כמו – מקושקשת, מוקפץ, סלט ביצים, גבינה, שניצלים או סתם לחמם אותו עם תבלינים בתנור ולזרוק לסנדוויץ'.
שבבי סויה: שבבי סויה יכולים להגיע בכמה צורות שונות כמו פתיתים קטנים או שבבי בונזו קצת יותר גדולים. אפשר להכין מהם שווארמה, בולונז או סתם לשלב אותם במוקפץ.
יובה: לאחרונה היא הגיחה לחיי הרבה טבעונים בישראל ולא סתם, היא מגיעה ב3 צורות שונות כשהפופולרית ביותר היא כנפי עוף, מה שנותנת לנו את החופש להכין הרבה מתכונים שהיינו מכינים מעוף ופשוט להחליף ביובה.
טמפה: טמפה הוא חלבון סויה מותסס. בטעם הוא לא דומה לאף אחד מהחלבונים שלמעלה, אבל ניתן להכין ממנו דברים דומים. מוקפץ, שניצלים, טונה וסלט ביצים.

מתכונים מומלצים מהבלוג:

דגן
סייטן: סייטן הוא חלבון חיטה שבדומה לטופו, משמש כחולם גלם הסופג את הטעמים שמשלבים לו. הוא פופולרי במיוחד כ"חיקוי" של מנות בשריות כמו סטייק/שווארמה/שניצלים. בארץ ניתן לקנות אותו כגוש קפוא, אבל בנוסף יש חברות כגון טבע דלי המוכרות אותו פרוס או כבר מטובל בסטייל של שווארמה/מעורב ירושלמי ובולונז. לטעמי, הסייטן במרקם שלו דומה יותר לבשר מטופו כך שמי שאהב בשר מאוד ייהנה ממנו.
קינואה: קינואה מכילה ערכים תזונתיים גבוהים כמו ברזל וסידן, ואם יודעים לטפל בה נכון היא יכולה להיות טעימה בטירוף. אומנם היא לא רשמית דגן, אבל יש נטייה לשייך אותה לקבוצת מזון זאת. היתרון? היא לא מכילה גלוטן וגם נחשבת כחלבון מלא. יש קינואה לבנה, שחורה ואדומה, אישית אני לא מבחינה בהבדל מהותי בטעם. אז מה עושים איתה? אפשר לשלב אותה בסלטים, מוקפצי ירקות, אורז ועוד.
שיבולת שועל: הדבר הראשון שעולה לכם בראש הוא אולי דייסה, אבל לא רק. אפשר להכין משיבולת שועל גרנולה ביתית, להוסיף אותה לשייקים או מעל קערת סמודי, להכין ממנה קינוחים ואפילו לטחון אותה לקמח ולהכין מתוקים, לחם ופנקייקים. יש בה ויטמינים כמו מינרלים, סיבים תזונתיים וחלבון.
בנוסף יש כוסמת שאפשר להכין איתה תבשילים ומקמח כוסמת אפילו ניתן להכין חביתה, טורטיות ולחמים. יש את הבורגול שאני מאוד אוהבת ומתייחסת אליו בצורה דומה לקינואה.
מוצרי חלב וגבינות
אומנם אפשר להסתפק במטבח הטבעוני רק בקטניות, דגנים, שקדים, פירות וירקות, אבל למרות זאת כמי שגדלה על מוצרי חלב – אני אוהבת גם לשלב במטבח הטבעוני שלי דברים שאהבתי לפני הטבעונות שזה במיוחד גבינות. יש כיום בשוק המון סוגים של גבינות וחלבים שעשויים ממגוון רחב של מרכיבים.
חלב: החלב הפופולארי בישראל הוא חלב סויה, אבל אל דאגה, אם אתם לא אוהבים יש עוד מלא סוגים אחרים שסביר להניח שתמצאו אחד אהוב. חלב שיבולת שועל, שקדים, אגוזי לוז, קשיו, אורז, קוקוס. האהובים עליי הם החלבים המשלבים בין כמה סוגים. למשל, שילוב מוצלח הוא החלב שקדים עם קוקוס. יש גם חלב מסיבת אגוזים שמשלב בין כל מיני סוגי אגוזים. בחו"ל תמצאו גם חלבים מקינואה ומהמפ. אפשר להכין חלב בבית וזה ממש קל. כל מה שצריך זה לבחור את החומר, להשרות את הקטניה/אגוז/שקד לשעתיים/12 שעות ולטחון בבלנדר עם מים. אצרף מתכון לחלב שקדים שהכנתי. במידה ורוצים להכין חלב אחר – פשוט תחליפו את השקדים בכל אגוז אחר. אני אוהבת גם להכין שילוב של שקדים, אגוזי לוז, אגוזי מלך וקשיו.
גבינות: כשזה מגיע לגבינות היתרון הדומה ל"תחליפי בשר" זה שהשפע כל כך גדול כך שגם אם לא אהבתם גבינה מסוימת, יש עוד הרבה לטעום. יש את הגבינות היותר פופולריות של החברות הגדולות כמו – תנובה, וגה, ויו לייף ומשומשו. גבינות אלו עשויות או מסויה/שמנים צמחיים. חלקן יחסית יותר מעובדות ופחות דוגלות בערכים תזונתיים גבוהים, אבל הן לא פחות טעימות. ניתן למצוא אותן בכל סופר מה שהופך את זה למאוד פשוט. בנוסף, יש את הגבינות אגוזים/שקדים שבד"כ הן של חברות יותר פרטיות כמו עינת'ס, אוטופי ופלנטי. המחיר שלהן יותר גבוה (לפעמים, לא בהכרח) אבל הן עשויות מחומרים יותר טבעיים כמו קשיו או שקדים. ניתן למצוא אותן לרוב בחנויות טבע כמו אניס או ניצת הדובדבן. לאחרונה, נכנסו מאמא קיו ופלנטי גם לשופרסל ועוד כמה רשתות שיווק. ולמי שחושש מהמחיר, אפשר בקלות להכין גם גבינות בבית מטופו, קשיו או שקדים.
יוגורטים ומעדנים: אחד מהמאכלים הכי קלילים. אני אוהבת לקנות את היוגורט חלבון סויה של תנובה ולאכול אותו עם גרנולה. בארץ יש יוגורטים ומעדנים של תנובה, מעדנים של אונלי וSOOM וגם לאלפרו יש כמה מעדנים טעימים. כמובן שיוגורט גם ניתן בקלות להכין בבית לבד, רק לוודא שהחיידקים שקונים הם טבעוניים (יש באייהרב).
שמנת: יש מגוון רחב של שמנות בשוק גם כשזה מגיע לשמנת לאפיה וגם לבישול. שמנת לבישול יש שמנת אורז או סויה, ובנוסף אפשר להשתמש בקרם קוקוס או להכין בבית מקשיו. שמנת לאפיה כיום יש 2 סוגים שנמכרים בסופר של השף הלבן ושל ריצ'. בנוסף, אפשר להכין גם מקרם קוקוס (להקפיא 12 שעות לפני).

מתכונים מומלצים מהבלוג:

קפואים
אומנם זה פחות בריא ומעובד לפעמים, אבל בהחלט משמש כעזר במיוחד בתחילת המסע הטבעוני, או לאנשים שחיי היום יום שלהם עסוקים. אנחנו בבית אוהבים לקנות ולאחסן בפריזר לעת צרה כשאין חשק לבשל. המוכר ביותר הוא השניצל תריס של טבעול, אבל בתור אחת שלא אוכלת שנים בשר, אני לא זוכרת מתי פעם אחרונה אכלתי כזה מרוב שהשפע גדל מאז.
אז איזה חברות של קפואים יש לנו? טבעול, טבע דלי, זוגלוס, רמי לוי, שגב – אלו רק חלק מהשמות שמשווקים ליין של קפואים טבעונים. בד"כ זה יהיה המבורגרים, שניצלים, נקניקיות, קבבים, טחונים. היתרון של מאכלים קפואים הם שגם אחרי הפתיחה ניתן להמשיך לאחסן אותם להמון זמן והם לא מתקלקלים מהר.
אבל אל תדאגו, לא בהכרח כל מוצר קפוא הוא גם סופר מעובד. עם השנים גם יצאו חברות פרטיות במוצרים קפואים לקנות בבית. אפשר להשיג באתרים כמו מחסני הטבעונות, מנדי, ויטופיה ובטבע שלי אוכל קפוא.
ואיך אפשר לדבר על מזון קפוא בלי לדבר על ביונד מיט? ביונד מיט היא חברה אמריקאית שמוציאה תחליף ממש דומה לבשר. כרגע בארץ ניתן לרכוש בעיקר את ההמבורגר שלה ונקווה שבקרוב נראה פה את שאר המוצרים.
ומה עוד?
חשוב שיהיה במטבח טבעוני מגוון של ירקות, פירות, שקדים ואגוזים למיניהם, אורז, פסטות וכדומה. יש תבלינים שנחשבים כחובה במטבח הטבעוני כמו שמרי בירה, הנותן טעם גבינתי כשמוסיפים אותו לדברים. רסק תפוחים הוא מרכיב חשוב כי מחליף הרבה באפיה ביצים. טחינה היא מוצר כמעט בלתי נפרד מהמטבח (אם אוהבים כמובן).
מדהים לראות כמה מגוון המטבח הטבעוני! המדריך נועד בתור תוספת למטבח הרגיל ובגלל זה לא פירטתי על ירקות/פירות/אורז וכדומה. חשוב גם לגוון בין כל המוצרים מידי פעם ולא לצרוך אותו דבר, גם כדי שלא יהיה משעמם וגם כדי לוודא כמו בכל תזונה שמקבלים את כל הוויטמינים שהגוף זקוק להם. 

רוצים להישאר מעודכנים כל פעם שעולה פוסט חדש לבלוג? מוזמנים לעקוב אחריי ברשתות החברתיות

Share - לשיתוף

אולי גם תאהב...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *