האם זה טבעוני ללכת לגני חיות?
כדי לענות על השאלה בצורה הטובה ביותר, אני אספר לכם על גני חיות מהנקודת מבט שלי.
את התמונות שאתם רואים בפוסט צילמתי בשנת 2014 בגן חיות בפראג, חצי שנה לפני המעבר שלי לטבעונות. זאת הייתה הפעם האחרונה שבה קניתי כרטיס כדי לראות בעלי חיים כלואים. אני זוכרת שכבר מהרגע שנכנסתי הייתה לי הרגשה רעה בבטן, מצד אחד התרגשתי לראות בע"ח כי אני כל כך אוהבת אותם, ומצד שני ידעתי שיש שם חיות כלואות שאמורות להיות בטבע. שתי המחשבות האלה התנגשו אחת עם השנייה והראשונה ניצחה. זה לא שלא היה אכפת לי מבע"ח, אלא שלא הקדשתי יותר מידי מחשבה לכמה אני, שקונה כרטיס, משפיעה על הקיום של מקומות כאלה.
אני זוכרת שאבא שלי ואני עברנו ליד מתחם הפילים וראינו פילה בודדה. דיברנו על כמה זה עצוב, לא טבעי או הגיוני שזה קורה. אחרי הביקור הזה, הרגשתי בלב שלי שאני לא יכולה יותר לשלם כדי להמשיך להפעיל את מכונת האטרקציה שמנצלת בע"ח רק לשעשוע האדם. המון שאלות עולות בהמשך, כמו מה יעשו עם החיות? הרי לא ניתן להחזיר אותן לטבע. וזה נכון, לא ניתן להחזיר את החיות שחיות שם לטבע יותר. אבל כמו בטבעונות שכשאני לא אוכלת בשר אני עושה את זה כדי שלא ימשיכו לרצוח בע"ח (היצע וביקוש) גם כאן, אני פועלת כדי שבעתיד יפסיקו לקחת חיות מהטבע שלהן או להרביע אותן כדי להמשיך להפעיל את גני החיות.
אני מאמינה שרוב האנשים שהולכים לגני חיות, לא עושים את זה ממקום רע, אלא ממקום של חוסר מודעות. מגיל צעיר מלמדים אותנו לחשוב שזה נורמלי, "איפה רואים חיות?" כמובן שבגן חיות. רק שהגן של החיות, הוא לא כמו הגן של הילדים. בסוף היום, אמא שלהם לא באה לקחת אותם לבית שלהם (הטבע), הם נשארים שם – בכלוב. וכך הם חיים את חייהם, בסביבה שלא טבעית להם, כלואים ובלי החופש לבחור אחרת.
כאן אתם בטח שואלים שוב את השאלה, אז מה עושים עם כל החיות? בואו נדבר על מיתוסים ועובדות שקשורות לגני חיות.
גני חיות עוזרים לשמר מינים בסכנת הכחדה
אמנם יש גני חיות מסוימים בעולם שמשקיעים בתוכניות רבייה, אבל רוב החיות לא ישוחררו לטבע לעולם. לכן, פעולת השימור נפגעת. בנוסף, כשאתם קונים כרטיס לגן חיות אתם לא יודעים ב-100% מה הכוונות של אותו מקום.
גני חיות מעניקים לבעלי החיים תנאים טובים
גני חיות מתנהלים בצורה דומה לכלא עבור בעלי חיים, שלא בחרו להיות שם. הם לא נמצאים בסביבה הטבעית שלהם ולרוב יהיו בכלובים צפופים ובתנאים לא טובים. בנוסף, גני חיות בעולם נתפסו הורגים חיות שלא היה להם רווח מהן. בין אם זה חיות ממין מסוים שלא היה להם מקום אליהם או שהיה "עודף" מאותו הסוג, מה שפחות אטרקטיבי בעיני המבקרים.
גני חיות הם מקום חינוכי לילדים
בגני חיות, בעלי החיים מוצגים בצורה שרחוקה מהטבע והדרך הטבעית שלהם להתקיים. זה יוצר אשליה לא מציאותית לגבי איך בע"ח חיים, ובפועל ילדים לא לומדים את הערך של שמירה על הטבע. הם לומדים לראות את בעלי החיים בתור מוצר. גני חיות מחזקים את החשיבה שבעלי חיים נוצרו כדי לשעשע בני אדם. זה הרבה יותר חינוכי ללמד ילדים שגם אם אנחנו רוצים מאוד לראות אריה למשל, הרווחה של האריה חשובה יותר. לכן, נלמד עליו דרך סרטים, סדרות וספרים ולא נלך לראות אותו פיזית אם זה אומר שהוא יצטרך לחיות את חייו כלוא בכלוב.
בעלי חיים בגני חיות מאושרים ושמחים
בעולם, נצפו מקרים רבים של בעלי חיים בגני חיות שסבלו בדיכאון. זה יכול להופיע מההסתגלות לבית החדש בשבי, מלהיות מופרדים מבני מינם (בדידות) או מהתנאים הקשים שבהם הם מוחזקים.
ולסיכום:
ללכת לגני חיות זה לא טבעוני לפי ההגדרה של טבעונות. כשיש ספק, אין ספק. למרות שיש בעולם גני חיות/ספארי שבאמת דואגים לבעלי חיים שנמצאים אצלם או שעוזרים בשימור מינים, אין לנו לרוב את הדרך לדעת שזה באמת קורה באותו גן חיות ספציפי.
בפעם הבאה שאתם רוצים להזמין אטרקציה עם בעלי חיים, חשבו היטב לפני שאתם קונים כרטיס לגן חיות. במקום, תשקלו לקנות כרטיס לחוות חופש ותתרמו לבעלי חיים שאתם יודעים שניצלו בזכות המקום. אם אתם בכל זאת רוצים לראות בעלי חיים כמו אריה, טיגריס, ג'ירפה ועוד, תחקרו על המקום לפני שאתם קונים כרטיס. כך, תוכלו לוודא שזה באמת מקום שהוקם מתוך מטרה להציל בע"ח ולא להרוויח כסף.
חפשו מידע על המקום באינטרנט לפני. תצפו בתמונות של בעלי החיים שם כדי לראות שהם לא נמצאים בצפיפות. תקראו באתר של המקום על ההקמה שלו. האם הם מתבססים על תרומות שעוזרות להם לנהל את המקום? או על הכסף של המבקרים? במידה ובחרתם לקחת ילדים לגן חיות/ספארי, אל תשכחו ללמד אותם שזאת לא הדרך הטבעית שבה בע"ח אמורים לחיות.
מקורות לקריאה על הצד האפל של גני חיות:
1. BORN FREE – עמותה שעוזרת להעלות מודעות ולהציל בע"ח כלואים/בתנאים קשים. באתר תוכלו למצוא תחקירים שלהם והרבה מידע על הנושא.
2. חי פארק – כתבה על גן חיות בקריית מוצקין שמצאו בו הזנחה.
3. גן החיות הלימודי בחיפה – כתבה על הזנחה וכליאה של בע"ח בכלובים צפופים.
4. האריה יאגו – אריה שהתמוטט בגן החיות בחיפה.
5. פיטה – מגוון כתבות ותחקירים שהעמותה למען בע"ח העלתה על נושא גני חיות עם מידע חשוב.
6. Blackfish – סרט תיעודי על לוויתן שהוחזק בסיוורלד אורלנדי, ובעקבות ההחזקה שלו שם 3 בני אדם מצאו את מותם. ההשלכות הקשות של כליאת בע"ח.
7. Zoochosis – על המחלה הנפשית שבע"ח מפתחים בשבי