Blog Eco Vegan

בחירות 2021 – להצביע מהלב, המפלגות שמבטיחות ליצור שינוי בנושא טבעונות ואיכות הסביבה

טבעונות

הבחירות מתקרבות ובעקבות זה עולה השאלה – למי מצביעים? 

כשמדברים על טבעונות/איכות הסביבה חשוב להדגיש שכל הבחירות שלנו משמעותיות, וכך גם הבחירה שאנחנו עושים בכנסת כשאנחנו מגיעים לבחור איזה מפלגה אנחנו רוצים. אישית, לי מאוד חשוב להצביע למפלגה שלא מתעלמת מההתחממות הגלובלית ומבינה את ההשלכות על הקיום העתידי של בני אדם ובעלי החיים על כדור הארץ במידה ונמשיך כפי שאנחנו היום. בנוסף, חשוב לי להצביע למפלגה שאכפת לה מזכויות בעלי חיים ולא רק כדי לא להחמיר בתנאים שלהם, אלא גם כדי ליצור חוקים חדשים שאוסרים התעללויות, להעביר תקציבים למענם וכו'.

יצאתי לבדוק מה המפלגות המרכזיות לא רק אומרות, אלא גם איך הן פועלות בנושא. בין היתר, השתתפתי בשבוע שעבר בפאנל מרתק בשם חיה פוליטית שארגנו אנימלס ותנו לחיות לחיות (אצרף לינק בסוף הפוסט למי שרוצה לראות שידור חוזר), שם חלק מהמפלגות שלחו נציגים לדבר על הנושא. אני רואה בשליחת נציג מטעם המפלגה כאקט של אכפתיות כלפי הנושאים, גם אם במידה וזה נעשה למטרת גריפת קולות זה עדיין משמעותי ולכן, מבחינתי מפלגה שלא שלחה נציג מוכיחה שזכויות בעלי החיים ואיכות הסביבה אינה בסדר העדיפויות שלה. (לחצו על שם המפלגה כדי להיות מועברים למצע שלה בנושא)

המפלגות
יש עתיד
התחייבויות במצע – בעלי חיים: העברת סמכויות אכיפה של צער בעלי חיים ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר למשרד להגנת הסביבה, מניעת המתות של חיות בריאות, הרחבת עיקורים וסירוסים של השירותים הווטרינריים ברשויות המקומיות, צמצום המשלוחים החיים, הגדלת משאבי הקרן במשרד להגנת הסביבה כדי לחזק את החינוך וההסבה בנוגע לטיפול בבעלי חיים.
התחייבות במצע – קיימות:  המפלגה מבטיחה מעבר לאנרגיות מתחדשות עד 2050, השקעה בתשתיות תחבורה ציבורים על מנת להפחית זיהום אוויר הנגרם ממכוניות, חוק של 0% אשפה כתוכנית מחזור לאומית להפחתת הזבל והענקת תמריצים להפרדת אשפה, חינוך סביבתי, פיתוח כלכלה ירוקה.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: לאסור את המשלוחים החיים, לאסור את פרקטיקת כליאת התרנגולות בכלובים הקיימת, עיקור וסירוס של חתולי רחוב, לאסור ולאכוף שוקרים חשמליים ברפתות, איסור שימוש בפרווה, התמקדות בחינוך ויחס הולם כלפי בעליי חיים, הצעת חוק לקידום תזונה בריאה – הוספת מדבקה למוצרי מזון שמראה טביעת רגל פחמנית.
המפלגה עד כה לא שמה בדגל שלה את נושא בעלי החיים ואף יאיר לפיד בעברו העביר חוק לסבסוד המשלוחים החיים, מה שהקפיץ אותם. יוראי לאב הרצנו (נציג המפלגה בפאנל) סיפר שהוא אישר זאת מכיוון שקיבל נתונים שגויים אבל שכיום המפלגה מבינה שזאת הייתה טעות ותתקן אותה במידה ויבחרו ובנוסף תצביע לאיסור המשלוחים החיים גם אם לא יבחרו. בין היתר, במצע יש חלק שרומז לתמיכה בדייג תחת נושא איכות הסביבה – הים וחופי הים, "השימוש במשאבי הטבע ובין שימור הסביבה הימית ותסדיר את היחסים בין המשתמשים השונים – פנאי, תחבורה, תיירות, דיג, נופש, תקשורת ועוד". חשוב  לזכור שהדייג לא רק גורם לתמותה של הדגים שדגים, הוא גם פוגע במאזן האקולוגי, אחראי להרבה פסולת שנשפכת לים וכו ולכן, אני חושבת שהמפלגות צריכות לנקוט עמדה ולעשות פיקוח על הדייג/העברת חוק לפחות כנגד דייג "ספורטיבי".
בנוסף, לאחרונה המפלגה התחילה לדבר בנושא ההתחממות הגלובלית ויאיר לפיד (יושב ראש המפלגה) העלה פוסט שבו הוא מדבר על כך שהדור שלו הם אלו שהרסו – והדור הבא של הצעירים הם אלו שנאלצים לתקן. אני מסכימה מאוד עם הפוסט הזה ומברכת על ההבנה שיש כאן התעוררות (אומנם מאוחרת) אבל רצון רב לעשות שינוי. המפלגה כללה במצע שלה 3 עמודים מלאים על נושא איכות הסביבה, לקחה חלק בניקוי החופים לאחר אסון הזפת ובנוסף בחודשים האחרונים מפרסמת כמות לא מבוטלת של פוסטים בנושא.
מרצ
5.4, 8.3
התחייבויות במצע – בעלי חיים: איסור צייד ועונש מאסר למי שהורשע בעבירת צייד, ביטול כלובי סוללה בתעשיית הביצים ומעבר לתקן האירופאי של לולים ללא כלובים, עידוד תזונה צמחונית וטבעונים בדרכים של חינוך וסבסוד, איסור על המשלוחים החיים.
התחייבות במצע – קיימות: יצירת מערכת מיסוי ומנגנונים שיתמרצו כלכלית חברות ומפעלים שיצמצמו את פליטות הפחמן וישתמשו באנרגיות מתחדשות, הצבת ערבות מדינה להלוואות באמצעות גופים שאינם למטרות רווח, להקמת מערכות לאנרגיות מתחדשות, חיוב בנייה חדשה בעמידה בתקן הישראלי החדש לבנייה ירוקה. תמיכה ממשלתית וסבסוד בשיפוץ סביבתי של מבנים קיימים בשיטת רטרופיטינג (המביאה לצמצום צריכת האנרגיה, המים וחומרי הגלם), הבטחת נגישות הציבור למידע סביבתי, הקמת מסגרות אזוריות לטיפול בסוגיות סביבתיות חוצות גבולות, חידוש פעילות המועצה הלאומית לנושא איכות הסביבה שחדלה לפעול ב-1991, קביעת שיעורי מס מוגדלים לחברות העוסקות בניצול משאבי טבע, עמידה ביעדי הפליטות אליהם התחייבה ישראל במסגרת הסכם פריז, חוק חובת איסוף, מחזור ושימוש בפסולת בניין ופסולת מוצקה ממוחזרת בפרויקטים ציבוריים, יישום טכנולוגיות מתקדמות לטיפול בפסולת מסוכנת, קביעת יעד למעבר לאנרגיה ממקורות מתחדשים בתוספת של אחוז לשנה, כך שעד 1919% 19 ממשאבי האנרגיה של ישראל ייווצרו מאנרגיות מתחדשות ועד 1919% 19 ייוצרו מאנרגיות מתחדשות.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: מעבר ל100 אחוז אנרגיות מתחדשות ב10 שנים, הכרה בתעשיית המזון מהחי כתעשייה המזהמת ביותר, עצירת המשלוחים החיים, פיקוח מוצרים של מזון מהצומח.
למפלגה יש 10 עמודים אשר מדברים על איכות הסביבה ועל בעלי החיים, מה שהופך אותה כרגע למפלגה שהכי מתעסקת בנושא. המפלגה לא רק שמה בראש את המאבק למען בעליי חיים ואיכות הסביבה, היא גם מכירה בבעלי חיים בתור כאלה החולקים עם בני האדם מאפיינים התנהגותיים, קוגניטיביים ורגשיים רבים ואת היכולת לחוש כאב וסבל.  תמר זנדברג (מספר 2 במפלגה) היא טבעונית מעל 6 שנים ופעילה למען בעלי חיים ובנוסף עזרה לקדם מזון טבעוני בכנסת.
העבודה
לא ניתן למצוא מצע של המפלגה לבחירות ה24 לכנסת, רק מצעים ישנים. במצעים הישנים ניתן לראות שדובר במפלגה על זכויות בעלי חיים – איסור המתה של כלבים וחתולים, עיקור וסירוס חתולים/כלבים משוטטים, תקצוב לשיפור של תנאי הכלבים בכלביות העירוניות, איסור מלא על יבוא משלוחים חיים. קיימות – חינוך סביבתי כדגל לשינוי, פיתוח טכנולוגיה ירוקה, עצירת פליטת גזי החממה ויישום של ישראל במובילה ופורצת דרך בתחום.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: הפסקה הדרגתית של המשלוחים החיים ולולי התרנגולות. הבנה שהעולם מתקדם הרבה יותר מאיתנו ורצון להדביק אותו בנושאים החשובים הללו. נגד רוויה מלאכותית שעושים למכרסמים וכלבים.
המפלגה בעבר ביחד עם יושבת ראש המפלגה מרב מיכאלי יזמה – איסור שימוש בפרוות, איסור שימוש בבעלי חיים למטרת הימורים. אמילי מואטי (נציגת המפלגה בחיה פוליטית) היא אוהבת בעלי חיים ומגדלת בעצמה המון חיות בבית. עם זאת, קשה לסמוך בלי אסמכתא על מפלגה שלא ניתן למצוא את המצע שלה באינטרנט (במידה ויש כזה) אבל כן חשוב לציין שבכל המצעים הקודמים של המפלגה גם בעבר היותר רחוק תמיד הייתה התייחסות לנושא איכות הסביבה ובעלי חיים, מה שראוי לציין לטובה.
ישראל ביתנו
התחייבויות במצע: הרחבת המאמצים בנושא מחזור והכנסת מוצרים מתכלים למשק, צמצום השימוש ברכבים פרטיים וקידום תחבורה ציבורית בשבת, הפעלת מעבר מהיר, ככל הניתן, למשק מבוסס אנרגיות מתחדשות.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: חוק להפסקת המשלוחים החיים, בעבר גם תמך בהצעת חוק להפסקת מסחר בפרוות, הצטרפות לחוק ענף הלול, חוק החמרת הענישה למתעללים.
למפלגה יש חצי עמוד בקושי שמדבר על נושא איכות הסביבה ובו אין מילה על בעלי חיים ולכן, קשה להסתמך עליהם בתור אלו שיביאו את השינוי הגדול. עם זאת, אלי אבידר (נציג המפלגה בחיה פוליטית) הוא טבעוני בעצמו מה שגורם לסמוך יותר על המפלגה בידיעה שיש נציגות טבעונית שם ואף סיכם את מילותיו בפאנל ב"נאכל טבעוני יהיה טוב".
תקווה חדשה
התחייבות במצע: הפחתת פליטת גזי החממה, מעבר לאנרגיה מתחדשת עד שנת 2050, שיפור איכות האוויר בישראל, תחבורה חשמלית מתקדמת, שמירה ושיקום חופי הים בארץ, עידוד המחזור וצמצום הטמנה, צמצום בזבוז מזון וקידום חקלאות מקיימת.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: מעבר סמכויות ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה, עידוד של מעבר לתזונה מהצומח, החלפת רגולציה בתעשיית המזון מהחי אצל החקלאים לתעשייה חדשנית שעומדת בתקנים האירופאים, החמרת ענישה ועונשי מינימום למתעללים בבעלי חיים.
למפלגה יש במצע התייחסות לאיכות הסביבה ב10 מוקדים שבהם הם מתכננים לפעול, אך אין מילה על בעלי החיים (לעומת הדיבור בפאנל עצמו, מה שרומז על חוסר התחייבות). שרן השכל (נציגת המפלגה בחיה פוליטית) היא טבעונית ופעילה בתחום בעלי החיים, עשתה את אתגר 22 ואף מעודדת אנשים לתזונה טבעונית. במקצועה היא אחות וטרינרית שגם התנדבה עם בעלי חיים ובשיקום חיות בר.
הרשימה המשותפת (חד"ש)
התחייבויות במצע – בעלי חיים: הגנה על זכויות בעלי חיים בישראל: הקמתה של רשות לאומית להגנת החי, אשר תהיה כפופה למשרד להגנת הסביבה; קידום חקיקה להגברת פיקוח על ניסויים בבעלי-חיים ולהצבת סטנדרטים לתנאי גידול של בעלי-חיים במשקים;
התחייבות במצע – קיימות: גיבוש מדיניות כוללת של הגנה על הסביבה ואימוץ עקרונות של צדק סביבתי, גיבוש תוכנית לאומית להגנת בריאות הציבור מפני מפגעים סביבתיים, קצאת תקציבים הולמים למניעת זיהום האוויר, המים והסביבה ולטיפול במפגעים אקולוגיים, חוק מחזור פסולת אלקטרונית.
התחייבות בפאנל חיה פוליטית: איסור שימוש בלולי סוללה וכלובי התעללות, דיון בנושא של ניסויים בבע"ח בצבא (המכון הביולוגי בנס ציונה) ומאבק בזה, הצעד כנגד הרס אזורי טבע שיפגע בבעלי חיים המתגוררים באזור, חקיקה שתתקצב את המחק והביצוע של בשר מתורבת,
במצע של המפלגה אין מספיק על נושא בעלי החיים, למרות שכן יש דיבור גדול על התחייבות סביבתית. עפר כסיף (נציג המפלגה בחיה פוליטית) דיבר על כך שמאבק למען בעלי החיים הוא בעצם מאבק למען בני אדם. בנוסף בפאנל הוא הכיר בזה שמגפת הקורונה הגיעה מאכילת בעלי החיים.
מפלגות נוספות
ליכוד: למפלגה אין מצע, השרה גילה גמליאל הגיעה לפאנל חיה פוליטית (להתחלה שלו) וסיפרה על חוקים ותקציבים שהמפלגה העבירה. המפלגה יצרה תפקיד חדש בשם "יועצת לענייני בעלי חיים" שמאיישת טל גלבוע (אקטיביסטית ומקימת העמותה קירות שקופים והעמותה לשעבר החזית לשחרור בעלי החיים) ובזכות תפקיד זה המפלגה העבירה תקציב של 5 מליון לעיקור וסירוס בעלי חיים, 10 מליון לשחרור ושיקום הקופים מחוות מזור והגנה על מינים בסכנת הכחדה. עם זאת, יש לזכור שהמפלגה בראש כבר מעל 10 שנים וכל אלו דברים שנעשו רק בשנה האחרונה.
כחול לבן: המפלגה לאחרונה איבדה את חברת הכנסת שהכי נאבקה אי פעם למען בעלי חיים ואיכות הסביבה – מיקי חיימוביץ. למרות שבבחירות הקודמות למפלגה היו עמוד וחצי של דיבור על הנושא, במצע הנוכחי שלהם יש נגיעה של כמה משפטים על איכות הסביבה, מה שמצביע על כך שכרגע אין להם אף נציג שמבחינתו זה בסדר העדיפויות.
ש"ס: המפלגה שלחה נציג (יעקב מרגי) לפאנל חיה פוליטית. הוא דיבר בין היתר על העברה של חוק הכלבת, ביטול מנהג הכפרות ועבודה על הפסקת המשלוחים החיים.  עם זאת, משתמע מדבריו שאין רצון במפלגה לעודד מעבר לתזונה מהצומח מכיוון שאכילת בשר יכולה להיות כשרה, מה שסותר את אידאולוגיית הטבעונות.
ימינה, יהדות התורה והכלכלית לא נגעו בנושא.
לאחרונה בוואלה יצא מאמר בנושא ובין היתר הם שאלו את המפלגות על ההתחייבות שלהם בנושא איכות הסביבה. יש מפלגות אשר התחמקו מלענות על שאלות (מדוע?) וכאלה שמראש לא הסכימו בכלל להשתתף בסקר שעשו.
ההתחייבות הכי חשובה אבל היא גם התחייבות המפלגות במצע כך שגם אם מפלגה מסוימת מדברת כשמראיינים אותה, כל עוד במצע שלה אין התייחסות לנושא צריך לקחת זאת בעירבון מוגבל. ובנוסף, חשוב לזכור מי הצביע בעד ונגד כאשר ניסו להעביר חקיקות למען בעליי חיים.
באוקטובר 2020 עלתה לכנסת הצעת חוק של הגנת בעלי חיים – החמרת ענישה בגין התעללות בבעלי חיים שנפל על ידי הליכוד וברובו נתמך על ידי יש עתיד.
ההתחייבות הכי חשובה אבל היא גם התחייבות המפלגות במצע כך שגם אם מפלגה מסוימת מדברת כשמראיינים אותה, כל עוד במצע שלה אין התייחסות לנושא צריך לקחת זאת בעירבון מוגבל. ובנוסף, חשוב לזכור מי הצביע בעד ונגד כאשר ניסו להעביר חקיקות למען בעליי חיים.
באוקטובר 2020 עלתה לכנסת הצעת חוק של הגנת בעלי חיים – החמרת ענישה בגין התעללות בבעלי חיים שנפל על ידי הליכוד וברובו נתמך על ידי יש עתיד.
למרות שרוב המפלגות דיברו על הפסקת המשלוחים החיים, המידע האחרון שנמצא היה – להעביר את הנושא לוועדה – הצעות לסדר היום בנושא: "הפסקת המשלוחים החיים לישראל" שהוגש ביוני 2020 ורק 3 חברי כנסת הצביעו שם. לפני כן רק ב2018 דיברו על להעביר את הצעת החוק לוועדה שתקבע ועדת הכנסת – הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון – איסור משלוחים חיים לשחיטה), שם ניתן לראות שמפלגת העבודה (באותו תקופה נקרא המחנה הציוני) הייתה המובילה במספר המצביעים בעד. כמות החוקים שניסו להעביר בנושא בעלי חיים או איכות הסביבה היא מועטה מידי.
אז, למי להצביע?
אני חושבת שאין מקום להצביע למפלגה שלא הוכיחה בעבר שלה שהיא פעלה למען בעלי חיים/איכות הסביבה ושלא נוגעת בנושא הזה עכשיו בכלל. המפלגות שהשתתפו בכנס חיה פוליטית: מרצ, יש עתיד, העבודה, הרשימה המשותפת, תקווה חדשה, הליכוד וישראל ביתנו הן הרשימה שמתוכן על פי דעתי כל טבעוני ואקולוגיסט שמבין שהפוליטיקה משפיעה צריך לבחור ממנה את המועמד שלו.
תקראו את המצע של כל מפלגה, עברו כאן על ההבטחות שלהם בנושאים (גם מהמצע, גם מחיה פוליטית וגם בפוסטים שפרסמו לאחרונה) ובנוסף אני מצרפת לכם כמה לינקים לקריאה.
והכי חשוב שתזכרו – יש לנו את הכוח להשפיע. 
לינקים
Share - לשיתוף

אולי גם תאהב...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *