
המדריך למתחיל - אורח חיים מקיים
רוצים לעשות שינוי באורח החיים למען הסביבה אבל לא יודעים איפה להתחיל? קודם כל, עצם הרצון זאת כבר התחלה מעולה. השינוי עצמו מגיע בשני שלבים עיקריים. השלב הראשון הוא ההבנה של מדוע אני רוצה לעשות את השינוי הזה. שלב זה הוא השלב בו אנחנו קוראים מידע ומחקרים ובכך מחנכים את עצמו על הנושא ומבינים את ההשלכות הסביבתיות של אורח החיים המערבי. כמובן שבשלב זה אי אפשר לדעת הכל וזה נושא מאוד רחב שבתוכו יש המון קטגוריות שונות אבל בעצם כך שאנו חושפים את עצמו למידע זה, אנחנו הופכים ליותר מודעים ומלאי מוטיבציה לעשות שינוי. השלב השני הוא השלב שבו אנחנו רוצים לעשות את השינוי ומחפשים כיצד ניתן להשפיע. זה השלב הקצת יותר מסובך ושמצריך יותר התעסקות. אז מאיפה מתחילים? ההתחלה היא הקשה והמבלבלת ביותר. פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו במקום שבו יש רצון לעשות שינוי אבל – לא יודעים מאיפה להתחיל. לחיות אורח חיים מקיים יכול להיראות מסובך ודורש הרבה מאמץ, אבל כשנכנסים לזה ועושים תהליך מבינים שכמו כל שינוי בחיים זה פשוט דורש זמן. אחרי זמן מסוים והבנה גבוהה יותר בנושא, הדברים באים בצורה יותר אוטומטית ודורשים פחות מחשבה, וכאשר דברים דורשים יותר מחשבה, המוח שלנו מורגל לכך שבסיטואציות מסוימות צריך להתנהג בצורה פחות אוטומטית ובכך, החשיבה על הדברים הופכת להיות ברירת המחדל שלנו.
החיים במערב מלאים בשפע. בין אם זה שפע של מאכלים, ביגוד, בניינים ובאורח חיים שהפך עם הזמן למרוחק יותר מהטבע. שפע ביכולת לטוס ממקום למקום בזמן מקוצר, שפע באופציות תעסוקה ומגורים במדינות שונות . אנחנו חיים בעולם שמרגיש שהשגנו הכל. הבעיה היא, שה"הכל" הזה מגיע עם השלכות כבדות, השלכות שאולי לנו קשה לראות בעיניים שלנו ביום יום באמצע כל השפע אבל בעתיד בעוד כמה דורות, האנשים אשר יחיו יחוו את אותן השלכות בצורה קשה. אז האם אפשר לחיות חיים של שפע ולחיות אורח חיים מקיים? בהחלט, כאשר לוקחים את המושג שפע וחושבים מחדש מה המשמעות של המילה. השפע של העולם המערבי יכול להתבטא במוצרים – כמה טלוויזיות יש לי בבית, כמה מחשבים, האם יש לי הטלפון הכי חדש, כמה פעמים אני טסה לחו"ל בשנה, האם כשאני הולכת לסופר אני קונה כל מה שבא לי, מחדשת את הארון כל כמה חודשים וכו'. ברגע שמבינים שלא חייבים לחיות ככה ומקבלים ששפע יכול להתבטא גם בכמה חוויות אני צובר, כמה השפעה חיובית יש לי גם על הסביבה וגם על כדור הארץ, כמה אנשים טובים הכרתי ויצרתי איתם קשרים וכמה תרמתי בחי. ברגע שמתרחקים מהמושג הראשוני של השפע וחושבים עליו יותר בצורה החדשה שלה (או יותר נכון הישנה שלה, מכיוון שבעבר לא היה בצורה כה נגישה את כל האופציות האלו.) יותר קל לעשות את השינוי לאורח חיים מקיים.
3Rאיפה מתחילים? ב

המטרה היא לבזבז כמה שפחות, להפסיק כמה שיותר. להתחיל מלצמצם קניות, לשאול את עצמנו האם באמת יש צורך בדבר אותו אנחנו באים לקנות, לקנות דברים אשר ישמשו אותנו לאורך זמן במקום חד פעמיים ולנצל אותם עד המקסימום, וברגע שאנחנו לא משתמשים כבר במשהו, לזרוק אותו לפח המחזור המתאים (זאת האופציה הכי פחות סביבתית מהשלוש מכיוון שאחוז גבוה לא באמת הולך למחזור. אפרט בפוסט נוסף.) יש קטגוריות שונות בחיי היום יום שלנו שניתן לעשות בהן שינוי.
הקטגוריה הראשונה היא אוכל. איך האוכל הגיע לצלחת שלי וכמה השפעה יש לו על כדור הארץ? יש 2 צעדים חשובים שאפשר לשנות בקטגוריה זו כדי להשפיע לחיוב על הסביבה. הראשון, מעבר לטבעונות / הפחתה של מוצרים מהחי. השני, אך המוצר מגיע אליי ובאיזה כלים אני משתמשת כדי לאכול. אלו הם השינויים ההתחלתיים שניתן לעשות:
הקטגוריה השנייה היא כלי תחבורה והיא, קטגוריה שקצת יותר קשה מכיוון שהרבה תופסים וויתור על רכב בתור וויתור על נוחות. גם אני מתמודדת המון פעמים עם הבחירה בלנסוע ברכב מכיוון שאין תחבורה נוחה למקום שאליו אני צריכה להגיע. יש כאלו הבוחרים לוותר לגמרי על הרכב אבל אם אתם לא בעניין יש כמה דברים נוספים שאפשר לעשות.
זה אומנם נשמע מובן מאליו אבל דקה לפני שלוקחים את הרכב לעשות סידורים בעיר, ללכת לחדר כושר או סתם ללכת לחברה, לעצור שניה ולשאול "האם אני באמת חייבת לקחת את הרכב, או שאני יכולה לעשות את אותו מסלול גם ברגל?" לפעמים כשעוצרים דקה לחשוב אפשר להבין שעדיף ללכת 5-10 דקות ברגל מאשר לקחת את הרכב. תמיד גם אפשר לבדוק ואולי יש קו אוטובוס שנוסע בול לאיפה שאנחנו צריכים ויש לו זמינות רבה.
הקטגוריה השלישית היא תחום הקוסמטיקה והאיפור. אני מאפרת ובנוסף מגיל 12 משתמשת שימוש יומי במוצרי קוסמטיקה ואיפור. מה זה אומר? הרבה אריזות שנזרקות, הרבה כסף שמתבזבז והרבה צמר גפן שכל יום נזרק לפח כדי לנקות את האיפור. מי שמתאפרת תמיד תייצר זבל מעצם זה שהאיפור מגיע ארוז ולהכין אותו לבד בבית זה עסק מסובך. אז איך בכל זאת אפשר לצמצם נזקים?
קטגוריות נוספות הן אופנה (בגדים העשויים מבדים יותר ידידותיים לסביבה, ייצור ישראלי, יד שניה וכו'), וקטגוריות הניקיון הביתי. שתיהן לדעתי יותר מתאימות למתקדמים מאשר מתחילים ואישית אני מרגישה שעל ההתחלה אין צורך להעמיס כדי לא להיבהל ולחזור אחורה. צריך גם לזכור שהמסע לאורח חיים מקיים הוא שונה מהמסע הטבעוני. הוא עוסק בעיקר לשאיפה למטרה מסוימת שאנחנו בעולם המערבי מאוד רחוקים ממנה ודורש יותר זמן לעומת טבעונות שכיום מבחינתי יש מספיק אנשים אשר חיים אורח חיים טבעוני בצורה קלה והמעבר לשם יותר פשוט ודורש פחות הכנות. הרבה מהדברים שהוצגו כאן ניתן לקנות בארץ, חלק ניתן להזמין בחו"ל (ששוב כמו שציינתי, יש עדיפות לקניית מותגים ישראליים.) אצרף כאן כמה לינקים לקניה, הרוב כאן זה מוצרים שאני משתמשת בהם.
סבון אפריקאי שחור מוצק לניקוי פנים
NatraCare תחבושות אורגניות של חברת
ניתן למצוא אותן גם בארץ בחנויות טבע. ההפרש הוא בין 10-12 שקל לחבילה וכרגע הן היחידיות שאני מכירה אשר נמכרות בארץ שגם אורגניות וגם החברה לא מנוסה על בעליי חיים
WMP907 קוד הנחה לקנייה ראשונה באתר אייהרב
סט מגבות רב פעמיות להסרת איפור בלייף